Wim Hof módszer

A Wim Hof módszer hivatalos honlapján található leírás magyar fordítása.

Légzőgyakorlat lépésről lépésre

Figyelmeztetés: a légzőgyakorlatnak komoly hatása van, ezért a magyarázat szerint kell gyakorolni! Mindig biztonságos környezetben (például kanapén/padlón ülve) történjen a gyakorlás! Soha ne végezd búvárkodás, vezetés, úszás, fürdés előtt vagy alatt, vagy olyan környezetben, ahol ha elájulsz, súlyos sérüléseket szerezhetsz! A gyakorlat bizsergést, szédülést okozhat. Ha elájulsz, az azt jelenti, hogy túl messzire mentél. Legközelebb fogd vissza magad!
Ne gyakorold a módszert terhesség alatt, vagy ha epilepsziával küzdesz! Szív-, vagy bármilyen más komoly egészségügyi probléma estén konzultálj orvossal, mielőtt a Wim Hof ​​módszert elkezdenéd gyakorolni.

Nézd meg az ingyenes online tanfolyamot (vagy a Kék Életmód videókat) és kezd el gyakorolni ma!

1) Helyezkedj el kényelmesen
Ülj meditációs testtartásba, vagy olyanba, ami neked a legkényelmesebb. Győződj meg róla, hogy szabadon fel tudod tölteni a tüdőd levegővel bármilyen szorító érzés nélkül. Javasoljuk, hogy a gyakorlatot ébredés után, vagy evés előtt végezd, amikor a gyomrod még üres.

2) 30 erőteljes lélegzet
Képzeld, hogy lufit fújsz fel. Lélegezz be az orrodon vagy a szádon, majd a szádon keresztül fújd ki a levegőt rövid, de erős adagban. Tarts állandó ütemet, és használd a rekeszizmodat. Csukd be a szemed. Végezd el ezt körülbelül harmincszor. Szédülést, bizsergő érzést érezhetsz.

3) Visszatartás a kilégzés után
Harminc gyors lélegzés után vegyél még egy nagy lélegzetet, és töltsd ki teljesen a tüdőd erőlködés nélkül. Engedd ki a levegőt, és tartsd lélegzés nélkül, amíg erőlködés nélkül bírod. 

4) Visszaszerző légzés
Lélegezz be teljes kapacitásig. Érezd a mellkas bővülését. Amikor elérted a teljes kapacitást, tartsd a levegőt 10 másodpercig. Ez volt az első kör. Az eddigieket ismételd még kétszer, hogy meglegyen a 3 kör.

5) Miután befejezted a légzőgyakorlatot, szánj időt az érzés "élvezetére", és a normál nyugalmi állapotod visszanyerésére. Ha jól vagy, jöhet a hideg zuhany.

A hideg

A hidegben nagy erő rejlik. Erősen ajánljuk, hogy csak fokozatosan tedd ki magad a hidegnek. Mindig erőltetés nélkül, testedre figyelve végezd a gyakorlatot. Ha nem felelősséggel műveled, hypothermia, kihűlés veszélye fenyegethet.

Nagyon fontos, hogy próbálj annyira lazítani, amennyire csak lehet, hogy tested feldolgozza a jeleket, és elindítsa a hőtermelést. Wim szerint, "a hideg a meleg barátod".

Ha új vagy ebben, a melegvizes zuhany végén 15-30 másodpercig hideg vizet használj. Kezd a lábfejeddel, majd folytasd a lábaddal, a hasaddal, a válladdal, a nyakaddal és a hátaddal. A kezdeti sokk, hidegrázás, zihálás normális. Maradj nyugodt, és lélegezz könnyen. Csukd be a szemed, és hagyd, hogy a hideg átöleljen, átjárjon. Ne öntsd a hideg vizet a fejedre, ha nem ismered ennek hatását. Ha erős fizikai kényelmetlenséget, komolyabb reszketést, zsibbadást vagy fájdalmat érzel, melegítsd fel a tested minél hamarabb. A hideg hatása olyan, mint a súlyemelés, minden alkalom után erősebb leszel. Kis izmok vannak a vénák körül, amik hideg hatására összehúzódnak. Egy idő után (mondjuk 1-2 héten belül) ezek erősebbek lesznek, így a vénák egészségesebbé válnak és csökken az erő, amivel a szívnek pumpálni kell a vért. Egy ponton a hideget már kellemesnek fogod érezni és teljesen elhagyhatod a melegvizes zuhanyt. Figyeld meg, milyen jól érzed magad a hideg után, és milyen lomhának a meleg után. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr3412138247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása