A jelen(lét)

"A múlt fontos, de ha rád telepszik, megfulladsz. A jövő fontos, de ha csak azt kergeted, eltűnsz. A jelen lényeges, mert számodra nincs más, ráadásul nem tud megfojtani, eltüntetni sem."

"A tücsök már kora tavasszal elkezdett hegedülni. Egész nap játszott, csak húzta az ízeltlábalávalót. Boldogan muzsikált, élvezte a zenét és az életet - a hangya csak cipelte a terheket, és fejét csóválva kérdezte:

- Nem gondolsz a jövőre?

A tücsök folytatta a zenélést. Sok tücsöklány rajongójával megismerkedett (olykor közelebb is dugták csápjaikat, mintsem az illem megengedte volna). Élvezte az élet ritmusát, a lemenő nap fényében sütkérező romantikát - a hangya pedig csak cipelte a terheket, és fejét csóválva kérdezte:

- Nem gondolsz a jövőre?

Ahogy az idő melegedett, a tücsök még többet muzsikált. Hamarosan elég pénze lett, hogy eljárjon a legelegánsabb Friss Atka étterembe, sőt, megvette álmai autóját is, az új KitinV8 Bogarat. Kacagva élvezte az életet - a hangya pedig csak cipelte a terheket, és fejét csóválva kérdezte:

- Nem gondolsz a jövőre?

Nyár elején a tücsök szerelmes lett. Muzsikájában még több lett az öröm, s bizony, az akkordok a végtelenig kiteljesedtek, amikor felesége gyermekekkel ajándékozta meg. Hamarosan együtt játszott a kis tücskökkel, s amikor a kora miatt már nem hallott igazán, élvezettel figyelte, ahogy gyermekei Tücsök Five néven meghódították a mezők s rétek világát.

Amikor eljött az ősz, lehullottak a levelek, s akárcsak a nyárnak, neki is bealkonyult. A világ készült a télre, a kertek és a természet már nem adott élelmet. Ám ő nem törődött semmivel, csak muzsikált, muzsikált - hangya pedig csak cipelte a terheket, és fejcsóválva mondta:

- Látod, látod, nem gondoltál a jövőre.

Ekkor beköszöntött a tél, és...

És megdöglött mind a kettő."

 

A. J. Christian: A teljesség illata - részlet

http://www.ajchristian.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr855643999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása