A példakép

Idén is meg lehet választani szavazással az év példaképét a vállalkozói szférából. A példaképekkel a fiatalokat kívánják motiválni. Direkt, vagy csak a tudatlanság okán alacsonyítják le a példakép jelentését?

A Példakép Alapítvány minden évben megszavaztatja az Év Példaképét. Vállalkozókból. De nem a vállalkozókét. Mindenkiét. Valami itt nekem nem stimmel.

peldakep.jpg

Ma már szinte semmiről nem beszélhetünk értelmes ember módjára definíciók nélkül, mivel káosz és válság uralkodik a fogalmak világában. Elveszítjük a jelentéseket, lásd politika, mese, közösség, és most: példakép. Először is a példakép jelentését szeretném megtudni.

Mintául választott személy, akiben a példaképválasztó különösen értékes, számára vonzó tulajdonságokat érez meg vagy ismer fel - kezdődik egy meghatározás.

Nagyjából minden egyéb, amit találtam a neten, a gyermeknevelés pszichológiai, szociológiai kérdéskörével foglalkozik. De sehol még egy mondat, ami leírná ezt az egy szót. De induljunk ebből. Két fontos dolgot emelek ki: különösen értékes, és vonzó. Nagy különbség van köztük. A vonzó a tetszik - nem tetszik érzésvilági, esetleg divatkövető önkényes kategorizálásaihoz tartozik. Ez más és más lehet egyénenként. Az érték ennél komolyabb dolgot üzen. Itt már szellemi, esetleg eszmei alapvetésekről van szó. Mondjuk egy sztárocska öltözködési és viselkedési stílusa vonzó lehet. De hogy szellemileg értékes lenne, azt kötve hiszem.

Vegyünk észre még nagyobb különbséget is. Az alapítvány egy egész társadalom fiataljai elé kíván példaképet állítani, míg a fenti definíció pusztán az egyénnel foglalkozott. Társadalmi szinten az erkölcsi kérdések a legfontosabbak. Ezek képviselik az értékeket. Mik a legfontosabb értékek? Amik örök érvényűek: emberségesség, bátorság, önfeláldozás, önzetlenség, nemeslelkűség, türelem, kitartás, lelkesedés, szerénység, becsületesség, stb.

Egy példaképtől elvárható, hogy példamutató életet éljen. Nem minden esetben tudom elképzelni egy sikeres mai vállalkozóról, hogy ilyen életet él. Első megközelítésben például azt, hogy sosem trükközik az adóval és nem vesz részt semmilyen mutyizásban. Ha viszont mégsem tesz ilyesmit, akkor megszakadásig kell dolgoznia a családja kárára. Egyszer csak azt veszi majd észre, hogy a gyerek az oviban nem rajzolta bele a családi portréba. Hát ez nem példamutató, nem erényes. Ez önző és káros. Van kivétel, de az olyan vérprofi embert követel, aki kiválóan gazdálkodik a saját és alkalmazottjai idejével, pénzével, és erőfeszítésével.

De erről nem szól az alapítvány. Semmilyen erényről, vagy értékről nem beszél, csak arról, hogy milyen területen, milyen céggel, milyen újító ötlettel ért el sikert, vagyis - általánosságban - keresett sok pénzt. Sok pénzt keresni nem erény, nem érték, hanem önzés. 

Megint sikerült jól összekavarni a fogalmakat, és az anyagi mocsokba lerántani az ideákat.

Válasszunk a fiatalok példaképének inkább nyugodt, boldog családi körben – és annak – élő, a pénzzel és a társadalmi ranglétrával kapcsolatos dolgokat sokadrangúként kezelő embereket. Ha pedig szavazásra biztatjuk őket, beszéljünk ezen területekről is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr745784921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása