Miért ne hallgass a tízparancsolatra?

Mert nem neked szól. Mert nem Isten adta. Hacsak nem vagy izraelita.

1. Én vagyok az Örökkévaló, a te Istened, aki kivezettelek Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.

Se téged, se őseidet, nem hozta ki senki Egyiptomból. Az az istenség, aki egyetlen népcsoport viszonyában határozza meg magát, és azt mások fölé helyezi, nem lehet Isten. 

Magyarként megvan az eredetmondánk és isteni küldetésünk – nem mások rovására. 

2. Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.

Azon a valláson a tiltás sem segít, amelyik képes egy szobrot imádni. Egy valamire való vallás nem is ezért készített szobrokat. Szent tereket rendezett be velük, szimbólumokat helyezett el bennük. A buddhisták sem a Buddha szobrot imádják.

Megbüntetni? Ráadásul vétlen gyermeket többszörösen? Ez nem hogy Krisztus erkölcsét, de még az egyetemes emberi erkölcsöt sem éri el. Teljes képtelenség és ellentmondás Istent bosszúállónak beállítani.

pokolrajutsz.jpg

3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

Már megint a büntetés és a fenyegetőzés. Nem méltó Istenhez.

4. Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

A jószág egy egész napig éhezni fog? Elgondolkodtató, hogy vajon Isten szemében a "semmi dolog", vagy a tisztességes munka becsesebb-e? Valójában minden nap kellene Istennek időt szentelni, a munkát pedig Neki ajánlani.

5. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.

Bevallom, nem értem az összefüggést. De azt kétlem, hogy az Isten az embernek adta a földet.

6. Ne ölj.

7. Ne paráználkodjál. 

8. Ne lopj.

9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

Akiknek ezeket tiltani kell, akik neveltetésük során ennyit sem szívtak magukba, azoknak már mindegy, a tiltás nem segít.

De a teljes tilalom kizárja a kivételkezelés lehetőségét. Mindenki tud példát mondani arra, hogy egy magasabb szempont és érték (élet, család, nemzet, stb.) miatt ezek gondolkodás nélkül, akár a lelkiismerettel összhangban is megszeghetők.

tizparancsolat.jpg

Mózes példája több, mint elgondolkodtató: lehozza a hegyről a parancsolatait, amikben szerepel a "ne ölj" törvénye, majd az aranybálvány láttán gerjedt dühében a tábláit földhöz vágja, és lemészárol szeretett népéből egy egész törzset. Nem csak gyilkosság történt, hanem népirtás. De mivel a táblák összetörtek, mehet fel újra a hegyre, ahol hozzá hasonlóan, gyarló módon háborgó istenség várja azzal, hogy kiirtja az egész népét. Teljesen elképesztő, hogy Mózes meg tudja győzni az istenét, hogy ezt ne tegye: tartsa be az ígéretét, hogy az ígéret földjére vezeti őket. Lehozza újra a parancsokat, de az ölésnek, egyéb népek kiirtásának csak nincs vége...

Az Ószövetség nem előzménye az Újszövetségnek. Hiába szúrtak be utólag hivatkozásokat, utalásokat, ezek hamissága mára fel lett derítve. 

Tehát Mózes istene nem egyezik meg Jézus mennyei atyjával, szó szerint ég és föld köztük a különbség. Ideje lenne a keresztény embernek megvizsgálnia istenképét – főleg a 21. században oly könnyen, és oly nagy számban elérhető ismeretek fényében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr1316780860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása