Az MLM nem piramis

Az üzletépítők vagy büszkén hangoztatják az MLM üzleti modelljének piramis rendszerű felépítését, vagy kínosan kerülik a szót a piramisjáték kifejezés miatt. Akárhogy is, az MLM nem piramis.

A network marketing rendszerének van egy olyan szabálya, hogy az üzletépítők közötti kommunikációnak nem lehet része maga az üzlet, kivéve az adott felsővonal, szponzor irányába. Ezt azzal magyarázzák, hogy egy másik vonalhoz tartozó ember negatív kommunikációja tönkre teheti mások üzletét is. Ez érthető védelmi szabály, de egyben a struktúrát is meghatározza. Mivel az üzlet építése, és a kommunikáció egy vonalon zajlik, a következő struktúra áll elő:

gyoker-struktura.jpg

Akárhogy nézem, ez fa struktúra. Pontosabban gyökér, mivel áganként épül felülről lefelé.

Miért nem piramis? Mi lenne egy piramissal, ha csak vonalanként épülne? Az alkotó eleminek nem lenne oldalirányú kapcsolata, vagyis összedőlne. A piramisnak pont ez a lénye, kapcsolat van minden irányban. Ráadásul egy piramist nem is lehet felülről építeni, a soktól tart az egy felé.

A piramis egy ideáról beszél nekünk. Az ideális társadalom felépítéséről, ahol adott sok-sok ember. Az emberek az adott társadalmi rétegben jól együtt tudnak működni, megosztják a terheket, mint a piramis kőtömbjei, és így nincs szükségük olyan szabályokra, melyek az oldalirányú kapcsolatot korlátozzák. Felfelé pedig nem egy szálon kapcsolódnak, szintén a teher elosztása miatt. Társadalmi nézőpontból ráadásul adott a lehetőség, hogy bárki elinduljon felfelé, és vezetővé váljon. Így a sok emberből, alulról építve előáll egy piramis. (Egyéb fontos dolgokat is szimbolizál egy piramis, de ez most nem téma.)

Sem az MLM, sem a társadalom, sem egy nagyvállalat nem piramis felépítésű. Sajnos. Viszont a természetben megtaláljuk a piramidális rendszert, mint alapvető rendező elvet.

Esetleg érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy mennyire nem piramisjáték általában az MLM. Van termék,  annak forgalmából, és nem csak az indulási befizetésekből (vásárlásokból) él a rendszer. A kezdeti összeg persze lehet kicsi is, de mindenki a nagy összeget javasolja, sőt vannak, akik szóba sem állnak veled, mert kis összegű indulással nem is gondolod komolyan. Drága indulás után a legtöbb ember nem jut bevételekhez, alig generál forgalmat, így a rendszer szempontjából ők egy egyszeri (illetve utána havi) befizetők. Valljuk be, nem működne a rendszer azok nélkül, akik feladják. Az ő szempontjukból ez piramisjáték, sokat költöttek, semmit nem kerestek, pedig dolgoztak. A pénzük pedig 5-6 szinten gazdagít másokat, akik elvileg irreálisan sok pénzhez jutnak.

Egy értelmesebb beszélgetőtárssal bizony nehezebb dolgod lenne, kedves MLM maci, mert van ám itt még mit megbeszélni, már ha tudsz mást is a sablonszövegen kívül :)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr956512895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása