Ősi idegenek - egy bukott világnézet sulykolása

A népszerű Ősi idegenek (Ancient Alies) sorozat számomra az interaktív tévézés csúcsa: a híradókhoz hasonlóan indulatos beszélgetésre késztet a villogó dobozzal. Ugyanis hazudik. Nem csak szimplán, tévedésből. A legalattomosabb módon teszi ezt; kérdés feltevéssel: vajon lehetséges, hogy ősi idegenek...?

Lehetséges, persze, nem zárható ki. De a logika, a rendelkezésre álló ismeretanyag, és a sorozat módszereinek fényében mindez nem más, mint néphülyítés, tudatlanságban tartás, elterelés. Elveszi az emberiség méltóságát azzal, hogy bizonyíték nélkül veti el - a mienknél szellemileg jobban - virágzó ősi emberi társadalmak létét, és minden kiemelkedő emberi teljesítményt, tudományos eredményt, vallási szimbólumot, sőt még Istent is idegen űrhajósoktól eredeztet.

osi_idegenek.jpg

Az alapvetés a pozitivizmus világnézetére épül, ami a 19. század végére, a 20. század elejére volt jellemző, így rég el kellett volna temetni, de sajnos még mindig tartja magát. Illetve tartatják. Ezt az élet számos területén észrevehetjük, de legélesebben ez az agymenéses sorozat példázza. Az irányzat itt felvonultatott silány verziójának lényege, hogy az emberiség fejlődése lineáris, vagyis a múltban nem lehetett fejlettebb, sem technikailag, sem szellemileg. A tudományossága éppen ezért egyenlő a nullával: fel sem veti a lehetőségét annak, ami számos ősi forrásban felmerül, hogy léteztek értelmes emberek a sorozat készítői előtt is, például ha létezett ősrégen repülőgép, az miért nem származhatott a földről?

A sorozat az igazi kérdések kutatása helyett olyan feltevéseket fontolgat, hogy a nácik rakétatechnikája idegen eredetű, hogy Leonardo is kapcsolatban volt velük, és még számos eddig megmagyarázatlan, ismeretlen dolgot, ami belefér immár hét évadba.

A tudományos jelleg - melyet a bemutató History csatorna neve is sugall - szükségszerű, hogy némi látszólagos hitelességet mutassanak, és célt érjenek. Tudományosnak mégsem nevezhető a produkció, mivel híján van az ahhoz vezető tapasztalatoknak. Nincs forráskutatás, nincs forrásmegjelölés, nincs terepmunka, nincs kísérlet, nincs nézőpontváltogatás - akár kopernikuszi fordulattal - csak egysíkú, fanatikus belemagyarázás.

A Daniken hátterű műsor mégis érdekes lehet az ősi leletek, szimbólumok, helyszínek videói miatt. Nagyszerű az a pár centis arany figura, amely rendkívül hasonlít egy repülőre. Vagy egy elnagyolt madárra. Ugyanakkor szórakozni is lehet a képernyőn megjelenő "szakértőkön", és néhány tudományos morzsa is felbukkan, amihez az eddigiek miatt jó szűrőre van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr606940077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása