Az Aranyszamár

Az Aranyszamár blog nevét Apuleius Aranyszamár, más nevén Átváltozások műve adta. A regény egy kalandvágyó és kíváncsi fiatalember történetét írja le megannyi értékes és ismert novellával gazdagítva.

Lucius, kiváncsiságának köszönhetően szamárrá változik és így számos élménnyel, tapasztalattal, szenvedéssel teli kalandokba keveredik, nemegyszer a halál torkából menekülve. A szamár történetei közben újra és újra felbukkan egy-egy mesélő, akik görög történeteikkel színesítik a kalandokat. Legjelentősebb ezek közül Amor (Cupido) és Psyche meséje. Mindezek tovább erősítik a központi mondanivalót, az átváltozást és annak lelki és metafizikai lényegét.

aranyszamar.jpg

Bár a történetek csak úgy csöpögnek az erkölcstelenségektől és gaztettektől, a regény vége nagy volumenű választ ad mindezekre a szamárból emberré, majd aranyemberré váláskor. A mágia is vissza-vissza köszön a mesékben, ami fizikai hatása miatt erőteljesebben érzékelhetővé teszi az átváltozás üzenetét.

Leginkább az tetszett, hogy nemcsak méltó magasságokba emelte a történetet, hanem nagyszerű hiányt is pótolt Ízisz felbukkanása a regény végén. A közös egyiptomi tőről fakadó római és görög misztika és mítika kapcsán valamiért elfelejtette modern társadalmunk irodalom és történelem oktatása, illetve a többistenhittől falra mászó kereszténység, amit Ízisz szavai világossá tesznek: a számos isten mögött - ha például a nemekből indulunk ki - kettő isten áll, és a kettősség mögött pedig az Egység. De feloszthatnánk a misztikus hármassággal vagy hetességgel is, de a Lényeg, az Egy ugyanaz és a különböző istenek csupán ugyanannak a teremtő erőnek különböző aspektusai. Örültem ezeknek a soroknak, és annak, hogy a könyv végére az átváltozás a lehető legteljesebben ment végbe a főhősben, beavatták a vallások misztériumaiba.

Ezzel a blog címmel kívántam világossá tenni mindenkinek aki, olvassa e sorokat, hogy ez nem a tuti blog, az igazság nem e sorokban rejlik, de törekszenek arra, és egy olyan ember írja őket, aki elismeri szamárságát, de gondolkodik mielőtt itt véleményt formál és nem kíván behódolni az akadálytalanul terjedő divatvéleményeknek, melyek vak milliók szabad gondolkodását és akaratát ejtik rabul.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr463112036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása