A hatalom és a felelősség

Belefutottam a HollywoodNewsAgency Pókember kritikájába. Annak is az első pár percnyi mondanivalója ragadta el a gondolataimat. A filmben Ben bácsi azt mondta Peter-nek: "a nagy hatalom nagy felelősséggel jár". Az álomgyárkritikus szerint Ben bácsi hazug, csaló, sarlatán, mert a nagy hatalom nem jár semmilyen felelősséggel.

Pontosabban - ahogy pár percnyi eszeveszett gondolatsor után finomítja - felelősséggel kellene járnia, vagy mivel a hatalom nem más, mint lehetőség, járhatna felelősséggel valamilyen "morális rendszer alapján". Tévelygés, pontatlan definíciók ezek.

pokember_ben_bacsi.jpg

"A nagy hatalom nagy felelősséggel jár".

Ez számomra teljesen egyértelmű erkölcsi tanítás. 

A filmkritikus Gergely szemlátomást összekeverte a felelősséget a felelősségtudattal. Ha én vagyok a világ ura, bizony felelősséggel tartozom a világért akkor is, ha ennek nem vagyok tudatában, vagyis nincs felelősségtudatom. Vagy másik példával: ha van egy Youtube csatornám, akkor hatalmam van, mivel hatással vagyok az emberek véleményére. Ha pedig eltorzítok egy erkölcsi alapvetést, ami 123 ezer ember véleményére van hatással, akkor az bizony az én felelősségem, hogy erkölcstelenségbe taszítom emberek ezreinek szellemiségét.

Mai fogalmi eszköztárunkban a hatalmat negatív előjellel szoktuk emlegetni, ami szerintem torz, mivel például Jézusnak is volt igen nagy hatalma, mégsem használta semmi rosszra. A negatív előjeles hatalomhoz olyan fogalmak társulnak, mint zsarnokság, diktatúra. A pozitívhoz pedig szolgálat, önzetlenség, önfeláldozás, kötelesség- és felelősségtudat. 

"Valamilyen morális rendszer alapján a hatalomnak felelősséggel kellene járnia" – mondja a Youtuber. Igen, ezt a morális rendszert hívják erkölcsnek. Bizonyos elemei változnak idővel, és kultúra szerint, de az alapjai szilárdak, állandóak, és egyetemesek az ismert történelemben. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr356172939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aranyszamár

Aranyozott szamárság: okoskodástól a bölcsességig

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása